Pankreas kanseri gastrointestinal sistem kanserleri içinde en kötü seyirli olanıdır. Bu kötü seyirin en önemli nedeni hastaların tanılarının geç dönemde konmasıdır. Bu ne demektir? Genelde pankreas yerleşim itibari ile karın içinden bakıldığında en arkada kalır. Bu yüzden hastalıklarında klinik bulgu vermesi ve bunun anlaşılması zordur. Hastalığın kötü seyretmesinin ikinci en önemli nedeni ise tanı konduktan sonra etkili bir kemoterapi yada ilaç tedavisinin olmamasıdır. Şu an için literatürde hastalığın en önemli tedavisi cerrahi tedavidir. Pankreas kanserinde güncel tedaviler nelerdir?
1. İnraoperatif( ameliyat sırasında) radyoterapi .. Bunun avantajı ileri evre de lokal nüksü azaltmasıdır. Fakat bu konu ile ilgili bilimsel veri çok değildir.
2. Dentritik hücre tedavisi (Tümör aşıları): Tümör aşısı bu tip tümörlerde araştırma konusu olmuştur. Dentritik hücrelerde çok yeni bir araştırma konusudur. ABD de dentritik tümör aşısı sadece prostat kanserinde FDA onayı almış ve uygulamaya girmiştir. Pankreas kanserinde ise bu tip hücre aşıları araştırma safhasındadır. Sadece güncel tedavilere ilave tedavi olarak kullanılması önerilir.
3. Minimal invaziv cerrahi teknikler: Şu an için pankreas kanserinin en önemli tedavisi cerrahidir. Cerrahi tedavi de artık laparoskopik ve robotik olarak yapılabilmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder