Hastalarin buyuk bir kisminda ameliyat sonrasi donemde oncesine gore semptomlarda belirgin duzelme olur. Fakat bu donemde hastaneden taburcu olduktan sonra eger kemoterapi yada ilave tedavi gerekirse hastalarda bir kisim sikinti olabilir.
En sik gorulen sikintilar ve bunlarla bas etme yontemleri;
1. Agri; Genelde ameliyat oncesi erken donemde agri sik gorulur. Bunun nedeni ameliyatla iliskili yara larin yaptigi agri olabilir. Unutmamak gerekirki bu ameliyat bir insanin basina gelen en ciddi ameliyatlardan biridir. Ameliyat yaralarinin bir anda duzelmesini beklemek cok gercekci degildir. Bu agrilar 3 hafta ya kadar uzayabilir. Gecmeyen agrilarda muhakkak organik nedenleri arastirmak gerekir. Cunku her agrinin bir nedeni vardir. Organik nedenler arastirilir ve bir sey bulunmazsa bir kisim hastada psikolojik kokenli agrilar olabilir. Ileri donemlerde yani hastaligin evresine gore pankreas kanserli hastalar hayatlarinin bir doneminde agri ile tekrar karsilasabilirler. Bu donemde yine nedenler arastirildiktan sonra agri ile ilgili cesitli tedaviler yapilir.
2. Sindirimle ilgili sikintilar; Bu sikintilardan en sik gorulen mide bosalmasinda gecikme dir. Ameliyat sonrasi erken donemde gorulur ve siklikla tekrar mide yi bosaltmak icin nasogastrik sonda takilmasi gerekir.1 aya kadar uzayabilir. Sonraki donemlerde hazimsizlik, dispepsi", kabizlik, siskinlik gibi sikintilar olabilir.Unutmayin aslinda her semptomun organik bir nedeni vardir ama bir kisim hastada bu sikayetler hic gecmeye bilir.Aslinda daha cok ileri evre hastalarda bu sikintilar hic gecmez. Cozumleri daha cok palyatiftir. Yani semptomatik ilaclar ve beslenme duzenlemesi ile sikintilar giderilmeye calisilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder