14 Nisan 2013 Pazar

Pankreasin Kistik Tumorlerin de Tedavi Yontemleri...

Pankreasin kistik tumorleri nadir gorulen pankreas kitleleri olmasina ragmen son yillarda tani alanindaki gelismelerle beraber sikligi artmistir. Pankreasin kistik tümörler  neoplastik olup olmadigi dikkate alinmadan kistik kitle oluş- turan asiner kistadenokarsinom, kistik endokrin tümör, dermoid kist, kistik duktal adenokarsinom gibi neoplastik kistler ya da lenfoepitelyal kist gibi non-neoplastik lezyonlar için de kullanilmaktadur. Pankreasin kistik neoplazileri içerisinde çoğunlu- ğunu oluşturan intraduktal papiller musinöz tümör (İPMT), musinöz kistik neoplazmlar (MKN) ve solid psödopapiller neoplazilerin (SPPN) benign, border- line ya da malign formlari vardir.
 Biz siklikla IPMN tipi lezyonlari klinikte gormekteyiz. Bu lezyonlarda onemli olan lezyonun yerlesim yeri, boyutu, icerisinde solid kitle olup olmamasidir. IPMN ler 3 tipte siniflandirilir. 
1. Ana kanal tip; Bu lezyonlarda boyut cok onemli degildir.Cogunlukla gorulduklerinde ve tani konuldugunda operasyon onerilir.
2. Yan dal tip. Bu tip lezyonlar genelde 2cm altinda ise ana kanalla iliskisi yoksa takip edilir. Fakat 2 cm uzerinde , icerisinde solid komponenti varsa, kist aspirasyon sivisinda CEA yuksek ise operasyon onerilir
3. Miks Tip, Bu lezyonlarda da operasyon onerilir

Ameliyat yontemi olarak 2 tip operasyon yapilabilir. 
1. Whipple operasyonu; Bu ameliyat sonrasi bir kisim pankreas dokusu birakilir.Bu yuzden hastalarin yakin takip edilmesi gerekir. cunku 5 yillik kistlerin nuks orani yuzde 35 civarinda dir. Diger ameliyata gore avantaji pankreas dokusu kaldigi icin pankreas in sindirime yardimci fonksiyonu devam eder. Endokrin( insulin) salgilayan fonksiyonu ise bir kisim hastada devam etmeyebilir yani hastalarda diabet gelisebilir.
2. Total pankreatektomi; Pankreasin tamaminin alineigi ameliyattir. Hastalar bu ameliyat sonrasi seker hastasi olurlar.Takipte cesitli problemler olabilir. Seker hastaliginin regulasyonu zordur. fakat nuks olasiligi dusuktur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder