29 Kasım 2014 Cumartesi

İleri Evre Pankreas kanserinde Tedavi Alternatifleri?

Pankreas kanserinin günümüzde yaşamı uzatıcı en önemli tedavisi cerrahidir. Peki cerrahi yapılamayan ileri evre kanserlerde ne yapılmalıdır. ? Öncelikle şu soru sorulmalıdır. Hastamıza cerrahi neden yapılamıyor.
Pankreas Kanseri olup ameliyat edilemeyecek yada ameliyat yapılmaması gereken Hastalar;
1. Genel durumu bozuk, kronik ek hastalığı olan yada ileri derecede yaşlı hastalar(>90 yaş üstü ), bu hastalar ameliyat sürecini kaldırıp kaldıramayacağı bir kısım tetkik ile araştırılır.
2. Karaciğer yada periton zarına metastaz yapmış hastalar. Bu hastaları ameliyat etmenin sürviye anlamlı bir katkısı yoktur. Bazı merkezlerde ısıtılmış kemoterapi uygulamaları yapılmakta fakat  yaşam süresi üzerine bir katkısı olmamaktadır.
3. Büyük damar tutulumu..Bu damarlar aorta, superior mesenterik arterin 180 dereceden fazla tutulması yada çöliak trunkusun kökünün 180 dereceden fazla tutulması

Unutulmaması gereken en önemli nokta bence şudur? Pankreas kanseri ile yoğun olarak uğraşmayan merkezler damar tutulumu olduğunda hastayı inoperabl olarak değerlendirip kemoterapiye yönlendirmektedir. Fakat tecrübeli merkezlerde eğer damar rezeksiyonları ile beraber bu ameliyatlar yapılırsa hastaların yaşam süreleri uzamakta, ağrıları daha az olmakta ve kemoterapi ihtiyaçları azalmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder