29 Kasım 2014 Cumartesi

Pankreas Kanserinde Whipple Ameliyatı ve Sonrası....

Whipple Ameliyatı Sonrasında Hastaları Neler Bekler?
Öncelikle bu ameliyat genel cerrahinin en büyük operasyonlarından biridir. Ameliyat sırasında pankreasın baş kısımı, oniki parmak barsağı, safra kesesi,safra yollarının bir kısmı alınmaktadır. Daha sonra vucut alınan organların fonksiyonel kaybına kısa sure içinde alışmaktadır. Hastalarda görüleen en sık problem ameliyat sonrası hazımsızlıktır. Genel olarak şişkinlik hazımsızlık yada geğirme gibi semptomlar görülebilir ve sonuçta beslenme bozukluğuna kadar giden bir sürece neden olabilir bu semptomlar. Bu durum diyet düzenlenmesi ve çeşitli ilaçlar ile aşılabilmektedir.
İkinci olarak hastalarda uzayan ağrı en önemli problemdir. Whipple ameliyatı sonrası ameliyata bağlı ağrılar 1. haftada genel olarak tamamen yada büyük oranda kaybolur. Bu ağrılar Laparoskopik ameliyatlarda daha az görülmektedir. 1 Haftadan daha uzun sürne ağrılar cerrahi ile ilgili bir komplikasyonu akla getirmelidir.
Ameliyat sonrası uzun dönemde diyet ayarlanması önemlidir. Erken dönemde bol proteinli yağsız, ileri dönemlerde ise pankreas diyeti tercih edilmelidir.
Ameliyat sonrası eğer kemoterapi gerekecekse hasta tam iyileşmeden kemoterapiye başlanmamalıdır. Eğer erken dönemde tam iyileşmeden kemoterapiye başlanırsa hastanın genel durumu bozulup hastaneye tekrar yatması gerekebilmektedir.

4 yorum:

  1. Merhaba, babam 60 yaşında whiplle ameliyatı sonrası hazimsizlik şişkinlik, gegirme, kusma isteği semptomlari var. Yemek yemeyi sürekli red ediyor biz bunu gidermek için ne yapacağız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Whipple ameliyatı sonrası bu tür şikayetler bir süre devam edebilir. Eğer hastanız hastaneden taburcu olduktan sonra yaklaşık 3 hafta daha devam ederse operasyonu yapan merkeze başvurmanızı tavsiye ederim.

      Sil
  2. Merhabalar abim 27 Nisan'da pankreastaki kitle sebebiyle ameliyat oldu.pankreasin başı,bağırsağın bir kısmı ve safra kesesi alindi.3.haftada hala kusmasi devam ediyor bu durum normal mi

    YanıtlaSil
  3. Merhabalar abim 27 Nisan'da pankreastaki kitle sebebiyle ameliyat oldu.pankreasin baş kısmı, bağırsağın bir kısmı ve safra kesesi alindi.ameliyatin 3.haftasi hala kusuyor ne yapmaliyiz ne zamana kadar devam eder, yardımcı olurrmusunuz

    YanıtlaSil