11 Ocak 2013 Cuma
Pankreas Kanseri Tanısı Nasıl Konur...
Hastalık sinsi belirtilerle ortaya çıktığı için tanı zor olabilir. Erken dönemde yakalanan hastalarda, en sıklıkla hekime başvuru anında, bu hastalıktan hekimin şüphe etmesi ve buna yönelik araştırmalar yapması önemlidir.
Laboratuar tetkikleri: Serum bilirubinleri, alkalen fosfataz, karaciğer transaminazları ile CEA, CA 19-9 ve CA 125 gibi tümör belirteçleri yükselmiştir. İdrarda bilirubin pozitifliği mevcuttur. Tümör belirteçleri her zaman yüksek olmayabilir. Özellikle Ca 19-9 düzeyi yüksekliği hastaların büyük bir kısmında görülür.
Ultrasonografi: Hemen daima ilk başvurulacak inceleme yöntemidir. Pankreasta sert ya da kistik kitle varlığını, kitlenin boyutu, kitlenin diğer çevre yapılarla olan ilişiksi ve damarsal yapılara olan yakınlığı hakkında bilgi verir. Ultrason tetkikleri pankreas kanseri tanısında her zaman doğru sonuç vermez. Ultrason negatif olsada klinik şüphe varlığında ileri görüntüleme yapmak gerekir.
Bilgisayarlı tomografi (BT) ve manyetik rezonans görüntüleme (MR): BT ağız ve damar yolu ile kontrast ilaç verilerek çekildiğinde pankreas tümörleri hakkında çok önemli bilgiler verir. Yaklaşık %95 ve üzerinde tanı koydurucu özelliği vardır. MR görüntüleme aynı şekilde tümörün ayırıcı tanısında önemlidir. Bu iki inceleme gerektiğinde birlikte kullanılarak hastaya verilecek ameliyat kararı için doğru sonuçlara ulaşılmasını sağlarlar. Tümörün evrelemesinin doğru yapılmasını sağlarlar.
Endoskopik Ultrasonografi; Son yıllarda tanıda oldukça populer olmaktadır. Fakat günümüzde Bt ve Mr tetkiklerindeki ilerleme ile Endoskopik USG nin tanı değeri geri plana atılmıştır. Bu tetkik yüksek şüphe varlığında ve BT , Mr da görüntürü zor olan kanserlerin tanısında ve biopsisinde kullanılmaktadır.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder